El nostre Projecte Educatiu
La nostra escola forma part de la Xarxa d’Escoles Bressol Municipals de l’Ajuntament de Barcelona, està ubicada al districte de Sants i va obrir per primer cop les seves portes el setembre de 2010.
Entenem l'escola bressol com un espai on l'infant és el protagonista del seu propi desenvolupament i on s'ofereixen propostes i experiències educatives que atenen i donen resposta als diferents ritmes de desenvolupament i aprenentatge, partint de la idea que els nens i les nenes creixen, aprenen, es relacionen, experimenten i descobreixen a través del joc i les situacions més quotidianes.
L'estreta relació que tenim amb les famílies ens permet compartir la responsabilitat de la cura i l'educació dels seus fills i filles. Pensem que és important que hi hagi coherència entre els dos contextos, el familiar i l'escolar, així doncs, fomentem la implicació i participació de les famílies dins l'escola a través de l'AFI, del Consell Escolar i de diferents activitats que s'organitzen a l'escola.
Tanmateix, entenem l'escola com un entorn important de transmissió de valors i de cultura. Valors com el diàleg, la solidaritat, el consum responsable i la sostenibilitat. Acollim les diferents realitats de tots els infants i les seves famílies, fomentant actituds de respecte i tolerància.
L'escola manté relació amb altres serveis i equipaments del barri que atenen a la petita infància, establint uns canals que ens permeten una bona comunicació i una acció coordinada.
L'equip educatiu està format per una mestra tutora a cada aula:
-
La Lorena a nadons.
-
La Sandra, la Nuria, l'Alba i la Laura a 1-2.
-
La Nuri i la Irene a 2-3.
La Navi s'encarrega de les tasques de direcció i l'Elena, enguany, és l'educadora complementària.
L'equip educatiu de suport a les aules el formen: l'Encarna, la Laura, l'Aida, la Glenncy, la Cristina i la Victòria. Elles s'encarreguen de fer l'acollida al matí de 8 a 9h i de cobrir la franja horària de 10:30 a 15h, donant suport a les classes a l'estona del menjar i del descans, i acompanyant a les criatures durant les estones de joc.
A l'escola tenim cuina pròpia, la Loli i la Tània, de l'empresa Ausolan, ens porten el plat calent a taula amb productes de temporada frescos i ecològics.
Les famílies
Per què és important la vostra participació?
-
Així ens impliquem de forma conjunta en l'educació dels infants, afavorint el seu desenvolupament i creixement.
-
Permet a les famílies tenir un coneixement del que es fa a l'escola.
-
Afavoreix que les famílies es coneguin entre elles.
Com hi podeu col·laborar?
-
A través de l'AFI, que és l'organisme de participació de totes les famílies de l'escola i és, també, l'espai on les famílies podeu compartir idees i inquietuds.
-
A través del Consell de Participació, un espai de corresponsabilitat en el funcionament i en la presa de decisions importants per l'escola.
-
A través de les propostes que es fan a l'escola: participant dins l'aula, en tallers i xerrades...
La idea d'infant com un subjecte competent i protagonista actiu del seu creixement. Un infant amb curiositat i desig d'aprendre.
Cada criatura té alguna cosa que li és pròpia i particular i que el diferencia de la resta; entenem la diversitat com un fet natural, ja que cada individu té les seves pròpies característiques i necessitats.
L'adult a l'escola bressol acompanya als nens i a les nenes de manera curosa, respectant els ritmes individuals, oferint a cadascú els reptes i els ajuts que necessita per aprendre i desenvolupar-se harmònicament.
"L'infant no juga per aprendre però aprèn perquè juga"
Jean Piaget
El joc és vital per al desenvolupament motor, sensorial, emocional i cognitiu de l'infant i és, per tant, la principal activitat de les nenes i els nens a l'escola bressol.
El joc és una conducta espontània que mou a l'infant a interactuar amb els altres i els objectes i li ofereix la possibilitat de superar-se, és a dir, de vèncer els conflictes amb els quals es va trobant.
Qualsevol objecte pot esdevenir un estri de joc, de manipulació, d'exploració.
A l'escola organitzem l'espai i triem els materials perquè esdevinguin entorns d'exploració lliure on sigui el propi infant qui decideixi amb què vol jugar i avançar segons el seu ritme individual, acompanyats de l'atenta mirada de l'educadora que li dóna suport quan li és necessari.